To menn og to kvinner jobber sammen for aa loefte en lettvegg

Derfor bør du bli med på dugnad

Alle som bor i borettslag eller sameier har fått den. Innkallelsen til dugnad.

Noen tar med glede på seg arbeidshanskene og tar med kaffekanna ut. Andre.... vel, la oss kalle en spade for en spade, de rømmer boligen. Eller trekker gardinene for og gjemmer seg.

HELP TIL BOLIGKJØP FOR FAMILIENE

Men dugnaden er noe du faktisk BØR bli med på! Hvorfor? Her har du flere gode grunner.

Kvinne titter ut av persienner

Det kan lønne seg økonomisk

Om beboerne går sammen om vårrengjøringen, vedlikehold og annen jobb som må gjøres, så trenger ikke styret i borettslaget eller sameiet å leie inn fagfolk for å gjøre jobben.

Leies fagfolk inn, må penger fra felleskassen brukes og du kan måtte betale mer i felleskostnader hver måned. Skal styret gjøre det hver gang, vil det være lite penger igjen til oppgraderinger eller investeringer i noe nytt.

Som for eksempel installering av infrastruktur for el-billadere. Om pengene har gått til et malerfirmaer, snekkerfirmaer, renholdere og vaktmester, så er det ikke sikkert du får mulighet til å installere laderen du ønsker deg.

Du kan lære noe nytt

Det er ikke sånn at du må kunne snekre og male for å delta på dugnad.

Det er som regel mange andre oppgaver. Alt fra kosting, raking og luking, til rengjøring. Oppgavene blir fordelt på dem som møter opp.

Så kan det jo være at du lærer noe nytt om blomster som plantes, eller at noen kan vise deg hvordan du skal snekre og male. Å lære nye ting er aldri dumt.

Kvinne og mann maler utvendig vegg med malerull

Du støtter fellesskapet og hjelper naboen

Ofte er det de samme menneskene som stiller opp på dugnad hver gang. Det kan føles urettferdig.

Foreløpig er det ingen dugnadsplikt, men du vil vel ikke være den personen som de andre naboene ser at sniker seg unna? Møter du opp, er du med på å bidra til fellesskapet og hjelper til. Det betyr noe, både for det økonomiske (som nevnt over), men også for å lette arbeidsmengden. Da bidrar du også til at dugnaden går fortere.

Om du ikke er så sosial av deg, så kan du fint be om en oppgave som ikke innebærer all verdens av prat.

Husk at selv om du møter opp på selve jobben, så er det ingen som sier at du må være med på kaffen etterpå.

Det kan være sosialt

Noen av oss setter pris på å sosialisere. Og dugnad kan være sosialt, om du selv vil det. Det kan være fine samtaler under arbeidet.

Når jobben er gjort, er det ofte lagt opp til kaffe eller noe å spise etterpå. En fin måte å bli kjent med naboene på og være litt sosial.

Det kan være en gulrot i enden

Dugnad er valgfritt. Styret kan ikke ilegge gebyr. Men noen borettslag og sameier velger å gi dem som møter opp på dugnaden en godtgjørelse ved å trekke i fra en sum på fellesutgiftene.

Les også: Aktiver BORI-kortet

I borettslag så er beboerne med på å sørge for trivselen i fellesområdene, enten det er beplanting eller renhold. Selv om dugnad ikke er pliktig for beboeren, så bør du likevel ta en ekstra titt i husordensreglene.

Her kan det være bestemmelser som eierne må forholde seg til, som for eksempel trappevask eller måking. Og da er det faktisk din plikt å gjennomføre det.

God dugnad :)

LES ALT OM MEDLEMSKAP, FORDELER OG BOLIGBYGGELAG HER

Bilde av Lill Eriksen
Lill Eriksen
Salgs- og markedsdirektør