Feierinspektør Patrick Dennis Sørbøe McKiernan

Brannvesenets tips for et sikkert hjem

For de aller fleste er hjemmet en trygghet og et sted man trives. Et hjem er noe man ikke vil miste.

Men visste du at kjøkkenet er stedet hvor de aller fleste boligbranner starter?  Årlig starter minst 150 boligbranner på komfyren, ifølge Sintef Byggforsk. Vi spurte derfor feierinspektør Patrick Dennis Sørbøe McKiernan ved forebyggende avdeling i Nedre Romerike brann-og redningsvesen om tips til å trygge hjemmet.

HELP TIL BOLIGKJØP FOR FAMILIENE

McKiernans ti tips som gjør hjemmet ditt til et trygt sted å bo:

1. Kontroller slokkeutstyret

Pulverapparater skal til kontroll hvert femte år og til service hvert tiende år. Skumapparater skal ha service hver femte år. Du kan selv kontrollere at pila på trykkmåleren står på det grønne feltet. Husbrannslanger bør kontrolleres hvert år. Sjekk at slangen ikke er morken.

2. Sjekk røykvarsleren

Ha gjerne en fast dato for når du skal bytte batteriet. Røykvarsleren bør også testes jevnlig. Invester i seriekoblede røykvarslere. Da får du raskere varsel når røykvarsleren først piper. Plassering av røykvarsleren er viktig for tidligst mulig varsel. Monter røykvarsleren i taket minimum 50 centimeter fra vegg og hjørne. Det skal være minimum en røykvarsler i hver etasje. Den skal dekke stue, kjøkken og gang utenfor soverom. Jeg anbefaler alltid å ha røykvarsler på soverom og vaskerom. Er røykvarsleren din koblet til et alarmselskap eller en sentral, bør du varsle alarmselskapet før røykvarsleren testes

Les også: Bor du trygt?

3. Ha brannøvelse hjemme

Bestem hvor dere skal møtes hvis det begynner å brenne. Gårdsplassen foran huset eller annet egnet sted i god avstand kan være en møteplass. Har du barn så prat med dem om hva man ikke skal gjøre hvis det begynner å brenne. Mange barn blir veldig redde ved en brann og kan for eksempel gjemme seg i skapet eller under sengen.

4. Hold rømningsveier fri

Det er livsviktig å holde rømningsveier fri. Bor du i en blokk, må du passe på at barnevogner, sykler og annet ikke står plassert i trappeoppgang og/eller fellesarealer.

5. Rens filteret i kjøkkenvifta ofte

Det samler seg mye fett og smuss i filteret til kjøkkenvifta. Putt den i oppvaskmaskinen eller la den ligge i såpevann i kummen en stund. Skulle det ta fyr på komfyren, er det veldig farlig hvis brannen får utvikle seg og brenne oppover i ventilasjonskanalen.

6. Ha alltid et grytelokk i nærheten når du lager frityrmat

Om det oppstår en frityrbrann på komfyren, skal lokket legges på kasserollen for å raskt slokke brannen.

Les også: Denne forsikringen bør du ikke droppe

7. Installer komfyrvakt

Oppstår det tørrkoking eller høy temperatur under matlaging, vil komfyrvakten kutte strømmen til platetoppen før det utvikler seg til en brann. En komfyrvakt kan du enkelt montere selv.

8. Bruk alltid original utstyr når du skal lade

Når du lader for eksempel telefoner, nettbrett og pc-er er det viktig med originalt utstyr. Uoriginalt utstyr, som ofte er veldig billig, har ikke den samme kvaliteten som originalutstyr. Da er faren for at en brann skal oppstå mye høyere fordi materialet ikke tåler like høy belasting.

9. Ikke bruk ladere eller hvitevarer om natten

Elektriske artikler brenner ikke oftere fordi månen titter fram på himmelen, men skulle det først skje en brann vil det ta mye lenger tid før du oppdager brannen.

10. Vedlikehold gassgrillen

Grillen må også ha vedlikehold. Bytt den oransje slangen som går fra grillen til gassflasken hvert andre til femte år. Slangen er ferskvare som fort kan få sprekker over tid. Ta gjerne «zalotesten» hver vår ved å smøre zalovann på slangen før du skrur på gassen. Kommer det bobler ut av slangen, er dette et tegn på at slangen må byttes ut.

Ønsker du å lese mer om brannsikkerhet, så kan du klikke deg inn Brannvernforeningen.

Ønsker du å vite mer om medlemskap i boligbyggelag og fordeler? Da kan du klikke her

Bilde av Anne Lene Jørstad
Anne Lene Jørstad
Markeds- og kommunikasjonsrådgiver