Smilende kvinne holder gul sparegris mot nesen

Derfor bør du spare i BSU

Det er utfordrende for deg som er ung å kjøpe bolig i dag. De færreste har en rik onkel i Amerika som kan dekke den summen, derfor må de fleste rett og slett spare. Vårt heteste tips er å spare i BSU.

Det kreves 15 prosent av kjøpesummen, altså det vi kaller egenkapital, om du skal kjøpe bolig. Å spare er ingen enkel sak. Vi VET det er vanskelig. Samtidig har vi i BORI klokketro på at alle monner drar. Alt fra penger i bursdagsgave til små summer, blir etterhvert store, og det er nettopp derfor du bør spare i BSU.

Dette er BSU

BSU står for boligsparing for unge. Dette er en konto man kan opprette når som helst. Kanskje det til og med ble opprettet en for deg da du var liten?

Du kan spare på kontoen frem til du er 34 år, og det er ingen krav om hvor mye og hvor ofte du skal sette inn penger. Likevel kan du ikke spare mer enn 27.500 kroner i året på denne kontoen, og totalt maks 300.000 kroner.

Her er reglene for å spare i BSU:

 • Du kan spare inntil 300.000 totalt (pluss renter).
 • Du kan spare inntil 27.500 kroner i året. Men du kan også spare mindre, og det er ikke noe krav om å spare hvert år.
 • Du får skattefradrag på 20 prosent av årlig sparebeløp, MEN skattefradraget gis kun frem til du har kjøpt din første bolig, uavhengig av alderen din.
 • Sparer du maksbeløpet, vil det gi deg et skattefradrag på 5500 i året.
 • Det er ingen nedre aldersgrense for opprettelse av BSU-konto, men skattefradrag får du først når du har inntekt.
 • Du kan spare til og med det året du fyller 33 år, men etter det faller skattefradraget bort.
 • Pengene du setter inn bindes først til bolig ved årsskiftet, noe som betyr at du kan ta ut pengene før 31.12 samme år som du satte dem inn.
 • Pengene du har spart i BSU kan kun brukes til kjøp av bolig eller nedbetaling av boliglån. Hvis du ikke følger denne regelen, må du betale tilbake skattefradragene du har fått.
 • Du kan kun ha én BSU-konto og den kan kun opprettes én gang per person, uavhengig av bank.
 • Hvis du avslutter BSU-kontoen kan du ikke åpne en ny senere, uavhengig av om du brukte den til boligkjøp eller ikke.
 • Du kan flytte BSU-kontoen fra en bank til en annen dersom innskuddsbeløpet overføres direkte mellom spareinstitusjonene.
 • Renter av sparebeløpet kan ikke benyttes som en del av det årlige sparebeløpet. Rentene regnes heller ikke med ved beregning av maksimalt sparebeløp.
 • Rentene kan heller ikke tas ut før sparebeløpet benyttes til bolig. Unntaket her er at man kan ta ut renter som påløper fra og med det inntektsåret man fyller 34 år.

GUIDE TIL FØRSTEGANGSKJØPEREN

meld deg inn i et boligbyggelag

Like viktig, i våre øyne – er å melde seg inn i et boligbyggelag. Kontingenten betaler du en gang i året. Den koster det samme som tre øl eller en pizza på byen. Med et medlemskap i et boligbyggelag, får du ansiennitet. Det betyr at jo lenger du har vært medlem, jo høyere blir ansienniteten.

Så hva skal du egentlig med den?

Jo, den skal du bruke til å komme forover i køen ved kjøp av bolig i et borettslag. Borettslagene tilhører ulike boligbyggelag. Finner du drømmeboligen, kan du melde forkjøpsrett. 

Du kan lese om Sandra som meldte seg inn i BORI, og fikk leiligheten sin på forkjøpsrett her.

Forkjøpsretten sørger nemlig for at du står lenger frem i køen for å kjøpe bolig i et borettslag. Du kan melde forkjøpsrett på en leilighet, og sikre deg den, dersom ingen andre med høyere ansiennitet tar den. 

Les også: Hva er egentlig et boligbyggelag

Hvordan få råd til både BBL og BSU?

Så, hvordan skal du egentlig ha råd til alt dette? Du er kanskje student? Eller lærling.

Vi skjønner at penger er mangelvare som ung. Vi har derfor skrevet noen smarte sparetips, som du kan lese om her. Samtidig vil vi igjen nevne at alle monner drar. Vi tror at dersom man endrer tankesettet litt, så kan du finne «en krone her, og en krone der».
Hva med å droppe takeaway-kaffen, og heller ta med kaffe hjemmefra? Eller droppe én av to pizzaer du vil spise ute?

Lykke til!

LES ALT OM FORKJØPSRETT HER

Bilde av Madeleine Sjöberg
Madeleine Sjöberg

E-post: madeleine.sjoberg@bori.no