Kvinne og mann sitter paa gulvet lent mot en vegg de maler blaa

Dette kan du pusse opp selv

Du har kjøpt en brukt leilighet. Eller du har bodd i boligen noen år. Nå skal det pusses opp. Men er det bare å sette i gang?

I denne bloggen tar vi for oss de vanligste prosjektene og snakker om hva du kan og bør gjøre selv, hva du ikke bør gjøre og hva du absolutt ikke har lov til å gjøre.

Aller først: Hvem er du, og hva kan du?

Før du begynner kan det være greit å gå litt i seg selv. Har du noen erfaring med oppussing? Hvor nevenyttig er du egentlig? Det finnes nok av eksempler på oppussingsprosjekter som aldri burde vært satt i gang. Enten fordi man har manglet kunnskap, har gapt over for mye, eller rett og slett gått lei. Noe av det verste som finns, er halvferdige prosjekter som står og griner mot deg og minner deg om din egen mangel på kompetanse eller gjennomføringsevne.

Når det er sagt: Nordmenn er et gjør-det-selv-folk. Vi får til det meste, og vi er kanskje verdens mest oppussingsglade nasjon. Alt vi ber deg om er å tenke deg om før du begynner.

Ikke medlem enda? Meld deg inn nå.

Viktig: Du kan bare jobbe innendørs

I sameier og borettslag er det et viktig skille mellom arbeider innendørs og utendørs. Beboerne har selv ansvaret for innendørs vedlikehold og borettslaget eller sameiet har ansvaret for alt utendørs. Det betyr at du ikke kan male veggene på balkongen som du vil, henge opp markiser, bytte døra til oppgangen eller snekre en platting i rekkehushagen uten å snakke med noen. De fleste utendørs arbeider er enten søknadspliktige – enten hos styret eller i kommunen. Innendørs kan du derimot, med enkelte veldig tydelige begrensinger, gjøre hva du vil.

Tørre rom er de enkleste

Med tørre rom mener vi rom hvor det ikke er lagt inn vann, altså gang, soverom og oppholdsrom. Her kan du gjøre nesten hva du vil. Du kan male tak og vegger, du kan tapetsere og du kan legge parkett eller annet gulvbelegg. Du kan slipe gamle tregulv, du kan montere listverk og bytte innerdører. Det er bare å sette i gang, bare husk å varsle naboene hvis det blir mye støy. Og hold deg innenfor husordensreglene. Husk at lyden av et bor i betong høres nesten like godt i den andre enden av blokka som inne hos deg.

Husk at du som medlem hos BORI får rabatter og bonuser. Dette er verdt å ta med seg når du skal pusse opp.

Kjøkkenet

Kjøkkenet er i en mellomstilling. Når du skal pusse opp kjøkkenet, som regel betyr det å bytte kjøkken, er det overraskende mye du kan gjøre selv, hvis du vil og tør. Husk bare at kjøkken er dyrt, og feil kan fort bli kostbare.

Men dette kan du gjøre selv:

 • Alt grunnarbeidet, rive ut det gamle, male vegger og legge gulvbelegg. Selv om det er vann på kjøkkenet, er det ingen bygningsmessige krav til membran eller annen form for vannsikring.
 • Montere ny kjøkkeninnredning, underskap, overskap og benkeplater.
 • Montere vask, komfyr, koketopp, ventilator og oppvaskmaskin.
 • Sette fliser over kjøkkenbenken.

Det er likevel to yrkesgrupper du ikke kommer utenom, nemlig elektrikeren og rørleggeren.

Fagmann med gul hjelm viser tommel opp mens andre maler

Elektrikeren må legge opp alt du trenger av strøm til de ulike apparatene. Nye stikkontakter er det bare han som har lov til å montere. Du har kun lov til å sette i støpselet når han er ferdig. Har du en eldre leilighet, er det sannsynlig at han må legge opp en ny og kraftigere kurs fra sikringsskapet til den nye induksjonstoppen. Du har lov til å henge opp lamper, men hvis det skal monteres nye veggbrytere, er det elektrikerens jobb. Det samme gjelder gulvvarme. Joda, det er kommet noen nye plug&play-løsninger, men vårt råd er å la fagmannen ta ansvaret.

Rørleggeren skal inn i bildet ved alt som har med vann å gjøre. Punktum. Legge opp nye rør, koble til kraner og avløp – ikke tenk på å gjøre det selv. Tenk heller på hva naboen under vil si hvis vannet begynner å dryppe fra ditt kjøkken og ned til ham.

Er du og familien på boligjakt? Last ned vår ebok til barnefamiliene her

Våtrommene

Her renner det vann, og vann betyr fare. Det betyr rørlegger. Og som regel elektriker og murer også. Likevel finnes det ting du kan gjøre selv, også på bad, toalett og vaskerom.

Den norske byggeforskriften inneholder noe som heter Våtromsnormen. Den beskriver hvordan arbeider i et våtrom skal utføres for at det skal holde tett og ikke skape problemer for deg eller naboene dine. Noe av det viktigste er at rommet er forseglet med en vanntett membran og at gulvet har tilstrekkelig fall mot sluket.

Hvitt baderom oversvoemt med vann

Nå er det ingen lov som sier at du ikke har lov til å gjøre dette arbeidet selv, men vårt råd er klokkeklart: Hvis du ikke har tilstrekkelig kompetanse, så overlat dette til folk som kan det og som kan gi deg garanti for skikkelig utført arbeid. Det er også en klar fordel når du eventuelt skal selge boligen, da kjøpere vil spørre om denne garantien og sannsynligvis vil kvie seg for å kjøpe en løsning som er «hjemmesnekret».

Renovering av et baderom er et omfattende arbeid. Ikke bare trenger du fagfolk til å legge membran, du trenger en murer til å bygge gulv med fall og til å dekke over varmekablene som elektrikeren skal legge. Som sagt – alt som har med vann å gjøre er rørleggerens jobb, ingen andres. I hvert fall ikke din.

Det du kan gjøre er å klargjøre rommet for håndverkerne, fjerne gammel innredning, rive ned de gamle flisene og tilrettelegge så godt du kan for fagfolkene. Når arbeidet er kommet langt nok, kan du male og legge fliser. Husk bare at flislegging også er et fag. Hvis du aldri har lagt fliser før, er det kanskje ingen god idé å øve seg på et bad til flere hundre tusen?

Les også: Brannvesenets tips for et sikkert hjem

Hva annet kan du finne på å gjøre?

Rive vegger?

Særlig i eldre leiligheter kan det være aktuelt å fjerne eller flytte på en vegg for å skape nye muligheter og mer tidsriktige romløsninger. Før du i det hele tatt vurderer å rive en vegg, er det to ting som gjelder.
1: Snakk med styret, så du er sikker på at du ikke bryter noen regler.
2: Skaff tegninger og snakk med en bygningskyndig person slik at du er sikker på at du ikke går løs på en bærevegg.

Bytte vinduer?

En knust eller sprukket vindusrute må selvfølgelig skiftes. Det er bare å ringe en glassmester. Et helt vindu derimot, er en del av byggets fasade og kan ikke byttes uten videre. Vinduer, som resten av fasaden, er ikke ditt, men borettslagets eller sameiets ansvar, og gamle trekkfulle vinduer vil som regel inngå i en større vedlikeholds- eller rehabiliteringsplan.

Bytte inngangsdør?

På samme måte som med vinduer er ytterdøren, enten den går ut i en oppgang, en svalgang eller rett ut på bakken, en del av fellesskapets ansvar. Det er altså ikke bare å bytte dør selv om du plages av trekk, lyd fra oppgangen eller bare har lyst på en ny.

Sjekk før du går i gang

Et godt råd er å alltid sjekke med styret før du går i gang, spesielt med litt større prosjekter. I eldre borettslag og sameier foreligger det nesten alltid en plan for rehabilitering og oppgradering av tekniske installasjoner i tillegg til generelt vedlikehold. Siden slike arbeider kan være relativt inngripende i leiligheten, er det smart å sjekke hva som er på gang. Det er for eksempel dumt å pusse opp badet hvis borettslaget har planlagt å rehabilitere alle rør i bygget året etter.

Spør om råd

Alle kan male, liksom. Joda, men alle kan også trenge gode råd, selv til de enkle oppgavene. Det finnes ulike produkter til ulik bruk, og i byggevarebutikken jobber det folk som garantert har mer peiling enn deg. Så spør og grav. Fortell om prosjektet ditt og be om råd. Det er sånne kunder de elsker i butikkene.

Til slutt – noen ord om verktøy

Alle hjem, store eller små, leiligheter eller eneboliger, trenger en verktøykasse. Det er alltid et eller annet som skal fikses, og hvis du trenger en hammer, så kommer du ikke langt med en skrutrekker, for å si det sånn.

Det du bør ha i verktøykassa, -skuffen eller -skapet er:

 • en middels stor hammer
 • et utvalg skrutrekkere
 • syl
 • skiftenøkkel eller fastnøkkelsett
 • kombinasjonstang, avbitertang, nebbtang
 • hobbykniv med utskiftbare blad
 • en middels stor håndsag

Du bør også ha en drill som både kan skru skruer og bore. Den kommer du helt sikkert til å bruke mer enn du tror, så kjøp et kvalitetsmerke. Da har du en pålitelig drill i mange år.

Alt annet av elektroverktøy, slipemaskiner, ulike sager og liknende, sånt som du bare trenger en sjelden gang, kan du leie i byggevarehuset. Det er både billigere og mer miljøvennlig.

LES ALT OM MEDLEMSKAP OG BOLIGBYGGELAG HER

Bilde av Lill Eriksen
Lill Eriksen
Salgs- og markedsdirektør