Ung mann staar foran et rotete kjoekken og tar en selfie

Fem tips til deg som skal flytte for deg selv

Skal du ut av redet til mor og far? Eller skal du ut av studenthybelen og kjøpe ditt eget? Her er våre fem beste tips til deg som skal flytte for deg selv. 

Du kan også laste ned vår e-bok "Guide til førstegangskjøperen" helt gratis.

1. Få oversikt over økonomien

Enten du skal kjøpe eller leie, er det viktig å vite hva som kommer inn på konto, og hva som skal ut av konto. Lag et budsjett med estimat over alle utgiftene du vil få i en ny bolig. Alt fra fellesutgifter og strøm, til tv og internett og mat du skal handle. Ofte er slike ting dyrt. Se på hva du får inn av penger i måneden, trekk fra estimatet på utgifter. Summen du sitter igjen med er til ditt bruk.
Snakk gjerne med banken for å få oversikt over hva du kan låne med din inntekt, og hva lånet vil koste deg i måneden.

2. Senk kravene

Vi skjønner at du ønsker deg et skikkelig ungkarsrede på 100 kvadratmeter med jacuzzi, men husk at den første boligen sjelden er en bolig man blir boende i for resten av livet, så det gjør ingenting om den ikke tilsvarer de store drømmene.
Summen du sitter igjen med etter du har satt opp budsjettet ditt, gir også en pekepinn på hvor mye du bør kjøpe bolig for. Synes du at du sitter igjen med for lite penger, så bør du se etter en billigere bolig. Om leilighetene du kan kjøpe ikke står helt til forventningene, så er det mye du kan gjøre selv for å endre den. 

Se liste over hva du kan gjøre HER

3. Meld deg inn i et boligbyggelag

Er du ikke allerede medlem i et boligbyggelag, så bør du melde deg inn så fort som mulig. Dette for å haforkjøpsrett til veldig mange boliger. Det kan fort hende at noen tar den boligen du har vunnet budrunden på, fordi de er medlemmer i det boligbyggelaget, og dermed  har lengre ansiennitet enn deg.. Om du er medlem av et boligbyggelag står du først i køen når det kommer til veldig mange boliger, også nybygg. Når det gjelder nybygg, så er det også ofte mange gunstige finansieringsløsninger. 

Som medlem i et boligbyggelag får du i tillegg rabatter og bonuser i mange butikker. Skal du pusse opp din første bolig, får du rabatter på blant annet maling. 

BLI MEDLEM I DAG

4. Handle det du trenger

Ting er dyrt. Når du flytter hjemmefra så er det kanskje naturlig at du har både seng og klær fra før. Kanskje et nattbord, småmøbler. Likevel blir det en lang handleliste. Alt fra såpe til dusj og vask av bolig, til sengetøy og håndklær.
Ikke handle inn alt på en gang. Kjøp det som er det mest nødvendige, så kan andre ting vente. Om du trenger fire håndklær, kjøp to når du flytter så venterdu til neste lønn for å kjøpe to til. Det er ingen grunn til å blakke seg på første lønn -  å bygge et hjem tar tid. Det er mange ting som skal kjøpes, men kanskje du i første omgang kan arve noe fra mor og far, eller finne ting du trenger på finn.no eller loppemarked? Så er det jo alltid greit om man kan ønske seg ting til jul og bursdag.

Du finner eksempel på handleliste HER

 5. Mamma har faktisk hatt rett

Mange gleder seg over det å endelig ha sitt eget. Sene kvelder, sin egen hule, sitt eget preg og rutiner. Det blir godt!

Det mange glemmer er at nå må du faktisk gjøre alt selv. Det er du som skal skifte på sengen, lage din egen middag og niste. Det er du som må vaske badet og pante flaskene etter en fest. Du må ta ansvar for eget skittentøy.

Ung mann ser inn i vaskemaskinen

En husholdning krever faktisk jobb, og det krever oversikt over utgifter og matvarer. Det ER dyrt med mat. Det ER dyrt å handle inn nødvendighetene. Det ER viktig å vaske badet. 

Når euforien over å endelig være herre i eget hus har lagt seg, så vil du oppdage at alt mamma har minnet deg på og mast om under årene i redet, faktisk stemmer.

Så husk alt det hun har lært deg, når du nå setter foten i din første egne bolig. Og nyt tilværelsen slik du selv ønsker. Lykke til.

LES ALT OM BOLIGBYGGELAG OG MEDLEMSKAP HER

Bilde av Madeleine Sjöberg
Madeleine Sjöberg

E-post: madeleine.sjoberg@bori.no