Hopp til hovedinnhold

Flytte fra hus til leilighet

Begynner hagen å vokse deg over hodet? Er du lei av snømåking? Har huset du bor i for mange rom å vaske? Da kan det være på tide å flytte fra hus til leilighet.

Publisert 02. mar. 2024
Lesetid: 1 min.
Medlem

Det har kanskje vært i tankene en stund, å flytte fra eneboligen til noe mindre og mer lettvint. For selv om det kan være deilig å ha et hus, fører det med seg mye mer vedlikehold enn en leilighet. Ved å flytte frigir du tid du heller kan bruke sammen med de du er glad i.

Selv om det kan være vanskelig å ta avgjørelsen om å flytte kan det også være en befrielse.

Men hva skjer egentlig når beslutningen om å flytte et tatt?

Få god veiledning fra eiendomsmegleren

Som en start kan du å ta en prat med en eiendomsmegler. Megleren kan gi deg en verdivurdering av eneboligen, slik at du vet omtrent hva du kan forvente å selge for.

Meglere har som regel god oversikt over prisene på ulike boliger. Snakk med megleren om hvor du vil flytte og hva du ser etter. Noen meglere har spesifiserte interessentlister du kan registrere deg i, og hvem vet, kanskje har de en passende ny bolig for deg også.

Trenger du tips til kjøp og salg av bolig? Les våre 7 tips til boligkjøp.

Banken hjelper deg fra hus til leilighet

Når du har snakket med en eiendomsmegler og har en estimert verdi av boligen din, er det på tide å snakke med en rådgiver i banken.

Enkelte vil sitte igjen med såpass mye egenkapital at de ikke trenger å ta opp noe lån. Andre kan oppleve å måtte øke lånet for å kunne flytte fra hus til leilighet på grunn av høy kvadratmeterpris.

Hvis du snart blir pensjonist, eller allerede har vært det en liten stund, kan det være lurt å ha en økonomisk plan for årene fremover. Hvor høy levestandard er det du ønsker de neste årene? Hvilke prioriteringer er du villig til å ta?

En rådgiver i banken kan se hva du eventuelt kan få i lån. I tillegg kan de rådgi deg på hvor mye lån du kan håndtere og samtidig ha den livsstilen du ønsker.

En eldre dame luker i blomsterbed med barnebarnet sitt.
ELSKER DU HAGEARBEID? Da kan en leilighet på bakkeplan være perfekt for deg.

Selge eller kjøpe bolig først?

Når du vet eneboligens verdi, kan du også finne ut omtrent hva du vil sitte igjen med av egenkapital. Du kan enkelt regne det ut ved å trekke boliglånet fra estimert verdi fra megler.

Men husk bare at du ikke kan vite helt sikkert hvor mye du sitter igjen med før boligen er solgt.  

Det finnes derfor ikke noe fasitsvar på om det lurt å kjøpe ny bolig før eller etter at nåværende bosted er solgt. Hvis du vil være helt sikker på hva du har i egenkapital, og vite hvor stort lån du trenger, kan det være lurt å selge først.

Dersom du velger å kjøpe først er det viktig å avklare om du vil klare å betjene lån både på hus og leilighet. Såkalt mellomfinansiering vil banken kunne gi deg god veiledning på. Et mellomfinansieringslån har ofte andre vilkår enn et vanlig boliglån.

Har du mulighet for å mellomfinansiere, kan det å kjøpe leilighet før du selger huset gi deg tid og ro til å finne drømmeleiligheten. Hvis du må selge først er et tips å sette overtagelsesdato for huset du selger et godt stykke frem i tid. Da får du mer tid på deg til å finne en passende leilighet.

Mange fordeler med leilighet

Husk også at det ikke er sånn at du må gi opp alle gledene ved å bo i hus når du flytter til en leilighet. Elsker du for eksempel hagearbeid kan du fortsette å bo på bakkeplan, da får du en liten hageflekk også.

Når du bor i en leilighet som tilhører et borettslag eller et sameie er det hovedsakelig fellesskapet som tar seg av vedlikehold som snømåking, plenklipping og maling, tidvis er det en vaktmester som har ansvaret. Du slipper også som regel unna med billigere strømregninger og uforutsette vedlikeholdsutgifter.

Er du på boligjakt? Se om BORI har noe som passer deg.

Hva slags leilighet passer for deg?

Når du flytter fra enebolig til leilighet møter de fleste på samme utfordring, alle møblene får ikke plass på flyttelasset.

Du må finne ut hvor stor eller liten leilighet du ønsker. Hvor mange rom du ønsker, og hvor mye lagringsplass du trenger. Er du avhengig av en stor bod, eller holder det med god skapplass i leiligheten? Er du glad i å ha mange venner og familie på besøk, så vil du kanskje prioritere en stor stue med plass til et stort spisebord? Eller er det viktig at familie og venner kan sove over, så du trenger et ekstra soverom?

Når er det best å flytte?

Å flytte kan være en slitsom og tidkrevende prosess uansett hvor sprek du er, spesielt når du skal pakke ned et helt hus fullt av minner i tillegg til at esker skal bæres og flater skal vaskes. Derfor kan det lønne seg å flytte før du blir for gammel. Uansett hva du velger kan det lønne seg å få hjelp av familie og venner, eller leie inn et byrå.

Det finnes mange fine leiligheter der ute, så sannsynligheten for at du finner et nytt drømmehjem er stor. Det gir deg også fin anledning til å skape nye minner uten å tenke på utfordringene som følger med det å ha hus.

Og husk, er du medlem av et boligbyggelag, så har du forkjøpsrett på mange leiligheter. Ansienniteten din kan gi deg et realt fortrinn.

God boligjakt.

Flere artikler