Roeykvarsler foran et bittelite hvitt hus

Husk den store røykvarslerdagen

Desember er årets mest brannfarlige måned. Det er mørkt, det er kaldt og vi tenner levende lys, fyrer i peisen og er mer aktive på kjøkkenet enn i noen annen måned hele året. Alt dette er ting som øker brannrisikoen hjemme hos hver enkelt av oss.

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet viser at de fleste boligbrannene i Norge oppstår i desember og januar. I denne bloggen skal vi ta for oss de vanligste brannfellene. Du kan også lese feierinspektør Patrick Dennis Sørbøe McKiernan sine råd for et tryg hjem her

Levende lys

Her, som på så mange andre områder, er Norge i verdenstoppen. Ingen elsker levende lys mer enn oss. Bare i desember bruker vi flere titalls millioner stearinlys og telys. Ingen vet det nøyaktige antallet, men så mange er det at brannfaren i de tusen hjem mangedobles. Typiske brannfeller er levende lys som blir stående uten tilsyn, gjerne i kombinasjon med borddekorasjoner av kvist, mose, kongler og tekstiler, knusktørre materialer som brenner nesten eksplosivt.

Fyring

Koselig med peis, heter det. Farlig med peis, kan vi legge til. Et knitrende peisbål kan kaste gnister langt ut på gulvet, noe som er lett å forhindre med en gnistfanger. Verre er det hvis du over tid har fyrt med dårlig tørket ved. Fyring med rå ved kan føre til oppbygging av brannfarlig tjære, kalt beksot eller løssot i pipa, og fyrer du med lav trekk i tillegg, går denne prosessen fort. Resultatet kan bli pipebrann, og det er ingen spøk. Hvert år må brannvesenet rykke ut til mer enn 1000 pipebranner i norske boliger. Løsningen er enkel: tørr ved og god trekk.

Elektrisk strøm

I desember er det mange elektriske anlegg og sikringsskap som får kjørt seg, bokstavelig talt. Vi koker og steker, varmeovnene går for fullt, julelys og dekorasjoner lyser døgnet rundt. Strømforbruket øker dramatisk. Det gjør brannfaren i det elektriske anlegget også. Vårt beste råd er at du følger med og ser etter brunsvidde støpsler eller stikkontakter, og at du sjekker at sikringene i sikringsskapet ikke er unormalt varme. I tillegg må du alltid være varsom med bruk av skjøteledninger.

Kjøkkenet er spesielt utsatt i jula. Mye fet mat gir ekstra belastning på filteret i kjøkkenventilatoren, så husk å vaske den regelmessig. Og kanskje er det på tide å investere i en komfyrvakt også? Den registrerer når det er fare på ferde og kutter strømmen til komfyren umiddelbart.

GUIDE TIL FØRSTEGANGSKJØPEREN

Alkohol

Nei, dette er ingen oppfordring til ikke å kose seg i julemåneden. Men alt med måte. Alle vet at alkohol svekker både dømmekraft og oppmerksomhet. Den vanligste årsaken til at branner oppstår er slurv og forglemmelser, dessverre ofte forårsaket av litt for høyt alkoholinntak. Juledekorasjonen med levende lys som blir glemt på bordet, kjelen som tørrkoker på komfyren, juletrelysene som står på hele natta, peisbålet som ikke har brent ut før sengetid, og hundre andre ting.

Den livreddende røykvarsleren

Den er ikke stor, den synes nesten ikke, men den redder hundrevis av liv hvert eneste år. Den reagerer på den livsfarlige røyken lenge før du merker noe som helst og er den viktigste sikkerhetsforanstaltningen du har i hjemmet. Og den må være i orden. Det betyr enkelt og greit at batteriet må skiftes regelmessig.

Og bytt det gjerne på den store røykvarslerdagen 1. desember! Dette er den årlige dagen hvor alle bør sjekke om røykvarsleren funker. Nei da, det er ikke sikkert at batteriet er så dårlig at det må byttes akkurat nå. Men det er bedre å være på den sikre siden. Batteribytte en gang i året er en god regel, og 1. desember er en fornuftig dato, sett i lys av den ekstra brannfaren julemåneden medfører.

Derfor kaller vi dagen for Den Store Røykvarslerdagen..

Test røykvarsleren regelmessig

  • Trykk på testknappen en gang i måneden
  • Test alltid hvis du har vært hjemmefra i lengre tid
  • Støvsug utvendig rundt åpningene et par ganger i året
  • Røykvarsleren varsler tid for batteribytte med korte pipesignaler. Bytter du batteri nå, behøver du ikke tenke mer på det.
  • Trykk på testknappen etter batteribytte for å sjekke at batteriet virker og sitter riktig.

 Vi ønsker alle våre medlemmer en god og brannsikker jul!

LES ALT OM BOLIGBYGGELAG OG MEDLEMSKAP HER

Bilde av Anne Lene Jørstad
Anne Lene Jørstad
Markeds- og kommunikasjonsrådgiver