Rom med graa vegger og hvitle lister

Slik legger du nye lister

Listverket skaper en innramming av rommet, og er for mange kronen på verket ved et oppussingsprosjekt. Våre byggevareleverandører har listene som kan gi ethvert rom i huset det løftet det fortjener.

– I Norge har det lenge vært vanlig med hvite lister, men en ny trend viser at flere velger lister som matcher eller tar igjen farger i gulvet. Dette gir en annen, og ofte mer helhetlig opplevelse av rommet, sier Lisbeth Andersen, produktsjef hos Montér.

Hun forteller at lister kommer i mange varianter og til ulikt bruk. Ulike bredder og høyder, overflatebehandlinger, profileringer, farger og materiale/treslag kan gjøre store forskjeller på uttrykket. I tillegg kan de ha mange ulike bruksområder; gulvlister, taklister, glattkantlister, dørsett, terskel og karmer, bare for å nevne noe.

Andersen fortsetter:
– Stil og bruksområde varierer og utvalget er stort, så du bør finne det du trenger for å sette prikken over i-en i ethvert rom.

Her er noen av Andersens eksempler:

 • Et herskapelig rom med profilerte lister av tradisjonell karakter
 • Enkle, helt slette lister som passer inn i et moderne hjem og ikke skal ta for mye oppmerksomhet fra resten av rommet
 • Lister som matcher gulvet ditt i farge og/eller materiale
 • Overflatebehandlede lister (hvitmalt eller beisede, lakkerte eller oljede)

Last ned gratis e-bok: Hjelp til boligkjøp for barnefamilier

Skal du montere lister selv?

Dette trenger du:

 • Tommestokk (eventuelt lasermåler)
 • Dykkertspiker
 • Trelim
 • Spikerpistol (du kan også bruke dor og hammer)
 • Kapp- og gjærsag
 • Vinkel
 • Blyant
 • Eventuelt gipsskruer og plugger (dersom listene skal festes i gipsvegg)

TIPS!
Skal du overflatebehandle listene selv (male, beise, lakkere eller lignende), bør du gjøre det før du monterer listene. Da gjør du jobben lettere for deg selv og unngår samtidig malingsøl på veggene eller gulvet.

Utsnitt av rom med hvite vegger og moerkt gulv

Slik legger du gulv- og taklister

 1. Lengden på veggen måles nøyaktig før du begynner.
 2. Gjær listen i 45 grader når du monterer lister i innvendige hjørner. Sag slik at baksiden av listen er lik lengden på veggen.
 3. Ved utvendige hjørner er det viktig at listen gjæres motsatt vei, og at listens bakside er like lang som veggen. Bruk gjerne lim i sammenføyningen på utvendige hjørner, så sitter de helt sammen.
 4. Når listene er ferdig kappet setter du dem inntil hverandre i hjørnet, presser dem mot gulvet og spikrer dem fast i veggen.
 5. Bruker du brede lister som er mer enn 50 millimeter, må du spikre dem i begge ender. Husk at du bør ha 60 centimeter mellom hver spiker.
 6. Ikke medlem enda? Meld deg inn nå.

Montering av dør- og vinduslister:

 1. Listen skal ligge 0,5 centimeter inne på foringen når du lister rundt dører. Det samme gjelder for vinduer.
 2. Mer deretter 0,5 centimeter i foringens hjørner, kapp listene i 45 graders vinkel utover fra merkene.
 3. Mål bredden mellom foringene og legg til én centimeter, for å måle opp lengden på listene.
 4. Monter sidelisten. Lim øverste endestykke og plasser øverste list inntil sidelisten i hjørnet. Pass på at hjørnet blir fint, og spikre listen fast.
 5. Fest alle listene med dykkertspiker cirka fire-fem centimeter fra gjæringen i hjørnene. Pass på at du fester i foringen. Deretter limer du i hjørnene.
 6. Fest så hjørnene sammen, ved å spikre i sidelisten, fra øverst til nederst.
 7. Til slutt spikrer du med dykkertspiker rundt alle listene i foringen og veggen. Her skal det være cirka en hammerlengde mellom spikrene.

Hva er det lurt å tenke på når du skal montere lister?

Husk at litt av lengden ofte går bort i kapp. Dette bør tas med i beregningen av hvor mye du skal ha. Standardlengden på lister er 4,4 meter. Det er også lurt å ha en list til testing av nye sammenføyninger. Da ser du om listen passer, og du vet hvilken innstilling sagen skal ha før du skjærer. Ta også en kontroll på hvilken tykkelse listen må ha for å dekke glipene.

Om listene skal brukes i våtrom eller andre steder der fuktighet og søl skjer ofte, bør du velge kunstmaterialer som tåler slikt. Lister bør akklimatiseres før montering, ellers risikerer du at de krymper etter at de er montert.

– Pass også på at du får med deg riktig festemateriell når du handler listene, gips- og murvegger krever eksempelvis litt annet utstyr enn treverk, sier Lisbeth Andersen.

Ikke lyst til å montere selv?

Du kan få hjelp med planlegging og gjennomføring
Mange kvier seg for både planlegging og gjennomføring av et listeprosjekt hjemme, men det er hjelp å få. Leverandørene har ofte en byggeserviceavdeling som kan hjelpe til med planlegging, kostnadestimering, tegning, materialvalg og hjemkjøring. Dersom du ikke er komfortabel med å gjøre arbeidet selv, formidler ofte byggevare leverandørene dyktige håndverkere som kan gjøre listingen for deg.

LES ALT OM MEDLEMSKAP OG BOLIGBYGGELAG HER

 • Montér gir deg som medlem i boligbyggelag 5 prosent bonus
 • Bonusen får du på alle varer når du betaler med et registrert betalingskort i kassen
 • Bonus får du også på tilbuds- og kampanjevarer
 • Last ned medlemsappen og registrer dine betalingskort på «Min side»
 • I uke 40, torsdag 1.10 t.o.m. 3.10, er det medlemsdager hos Montér  Her er det penger å spare
Frank Gudbrand Mo, BBL Pivotal og Lisbeth Andersen, Montér.