Kvinne og mann kaster pengesedler i luften

Du vil spare til leilighet, men hvordan?

De fleste unge har en drøm om egen leilighet. Spørsmålet er: hvordan få råd til å kjøpe hvis du ikke:

  1. Vinner i lotto
  2. Arver av en rik onkel i Amerika

Er du ung, under utdanning og ikke kan få bidrag hjemmefra, kan det se vanskelig ut. Særlig hvis drømmen er en kul leilighet sentralt i storbyen. Men hvis du er smart, endrer litt på kravene og setter deg et mål om egen bolig om noen år, er det slett ikke umulig å realisere drømmen.

Målet er høy nok egenkapital

Nesten ingen klarer å spare nok til å kjøpe sin første bolig. Målet med boligsparingen er å spare opp så mye at banken er villig til å låne deg resten. Som regel vil ikke banken låne deg mer enn 85 prosent av det du trenger for å kjøpe. Resten, altså 15 prosent, må du ha spart opp selv. Det er det som kalles egenkapital.

Les også: Start sparing til egenkapital tidlig

Grunnmuren heter BSU

BSU betyr Boligsparing for ungdom, og er en gavepakke fra staten til deg under 34. Hvert år kan du spare 27 500 kroner, trekke fra inntil 5 500 av dem på skatten og i tillegg få markedets desidert beste sparerente på pengene. Maksbeløpet du kan spare er 300 000 kroner. Da er du allerede godt på vei til den nødvendige egenkapitalen.

Så vårt første og beste råd er: Sett i gang, få deg en BSU-konto så fort som mulig. Flytt sparepenger fra andre kontoer, sett inn penger fra sommerjobben eller ekstrajobben og også pengegaver du får. Er du i fast jobb allerede, bør du fikse fast overføring til BSU hver måned.

Renten på BSU er for tiden mellom 2,8 og 3,5 prosent. Det er mye sammenlignet med all annen banksparing. Noen banker tilbyr til og med dobbel rentesats det første året.

Hvor tidlig bør du begynne å spare?

Det er alltid lurt å spare. Og når du i det hele tatt begynner å tenke på en egen bolig er det i hvert fall på tide. Men du må jo ha noe å spare også – for å få alle fordelene av BSU for eksempel, bør du ha en årsinntekt på mer enn 75 000 kroner.

GUIDE TIL FØRSTEGANGSKJØPEREN

Er det mer å tjene på aksjer og fond?

Det er lett å finne historier i media om folk som har tjent masse penger på aksjer og aksjefond. Det er ikke fullt så lett å finne historiene om dem som har tapt. Men det er mange av dem også.

Hvis du vurderer å spare i aksjer:

Mange yngre mennesker prøver seg i aksjemarkedet, spesielt nå som bankrentene er historisk lave. Vårt råd til deg som synes aksjer høres spennende ut er å spare i aksjefond. Da blir pengene tatt hånd om av folk som vet hva de driver med, pengene blir fordelt på en rekke forskjellige aksjer, og du kan velge om du vil spare med høy, middels eller lav risiko. Men husk at all aksjesparing innebærer risiko for tap, og mange økonomer sier at du bare skal sette penger i aksjemarkedet hvis du har råd til å tape dem. Det er noe å tenke på. Og det er lurt å ha spart opp en buffer før du går inn i aksjemarkedet. 

Les også: Eireen og Brian sine minner fra sin første bolig

Spar mye ved å kjøpe litt mindre

Du har sikkert sett «Luksusfellen» eller andre programmer om folk som ikke klarer å kontrollere pengebruken sin. Kanskje har du både ledd litt og ristet på hodet av de verste historiene. Men har du sett på ditt eget forbruk? Kanskje har du også mulighet til å spare noen ekstra kroner på å være litt mer bevisst på hva du bruker penger på?

La oss ta noen eksempler:

Kaffe: En kaffe på vei til jobb eller skole om morgenen koste fra 20 til 40 kroner avhengig av hvor du handler. Hvis du kjøper én kaffe hver dag fem dager i uka, la oss si i 30 av årets 52 uker, betyr det at du bruker nærmere 5000 kroner i året bare på kaffe.

Snus eller tobakk: Ikke regn på det en gang. Bare slutt. Det er masse å spare.

Øl: La oss si at du drikker to øl på puben hver fredag. Det blir 100 halvlitere på et år. Eller 10 000 kroner. Og to i uka er strengt tatt ikke så mye, eller?

Og slik kan du fortsette på egen hånd: Hvor mye bruker du på takeaway, annen ferdigmat, sjokolade eller underholdning? For ikke å snakke om klær og sko? Eller kosmetikk?

Men selvfølgelig skal man leve også

Poenget er ikke at du skal slutte å ha det gøy. Du skal ikke slutte å gå på byen eller på fest. Du er ung, og du skal leve livet så godt som det lar seg gjøre. Men blir du litt mer bevisst på hva du bruker pengene på, kan du ha det like gøy, og likevel ha noe kroner til overs. Og de kronene kan bli et kjærkomment tilskudd når den dagen kommer at du skal kjøpe din egen bolig.

Det er poenget.

VIL DU LÆRE MER OM FORKJØPSRETT? SE HER

Bilde av Madeleine Sjöberg
Madeleine Sjöberg

E-post: madeleine.sjoberg@bori.no