En haand holder et lite hus

Våre tips til deg som skal selge bolig

Skal du selge boligen din? Her er våre beste tips.

 

HELP TIL BOLIGKJØP FOR FAMILIENE

 

Du har bestemt deg for å selge. Sannsynligvis har du funnet drømmeboligen og kan nesten ikke vente med å komme deg ut av din nåværende bolig. Eller du kanskje bare har bestemt deg for at du skal videre til noe annet, men vil selge først for å vite hva du har å rutte med ved neste kjøp.

Uansett. Nå er tiden inne for å få det maksimale ut av boligen og forhåpentligvis cashe inn en verdiøkning fra den gangen du kjøpte. Så hva skal du gjøre?

Bruk en megler

Joda, det finnes muligheter for å ta hånd om hele eller deler av boligsalget selv, uten eiendomsmegler. Du kan spare en del penger, men må være forberedt på at det er en ganske stor jobb som skal gjøres. De fleste som skal selge velger å bruke en eiendomsmegler, og det er flere gode grunner til det. Den viktigste er at boligsalg er et fag. Megleren kan dette faget og kjenner markedet. Velg gjerne en megler som kjenner området.

Finn megleren

Konkurransen er tøff, og du er kunden, husk det. I dag er det mange meglere å velge mellom. Derfor bør du la minst tre meglere konkurrere om å få selge boligen din.

Inviter dem hjem, hør på hva de sier, vurder hvor godt forberedt de er, hva slags plan har de for din bolig og hva skal det koste? Har noen av dem god kjennskap til ditt område eller har en av dem solgt mange boliger i nabolaget før? Hvis én etter hvert peker seg ut, og dere i tillegg har en god kjemi, så kjør på. Husk at du kommer til å ha mye med megleren å gjøre de nærmeste ukene, så det er viktig at dere kommer godt overens.

Verdivurdering, takst, tilstandsrapport

Det svever mange begreper i lufta rundt boligsalg og verdifastsettelse. Så la oss rydde opp litt i jungelen. Før i tiden var det ofte en takstmann som fastsatte verdien på boligen. Slik er det ikke lenger. Nå er det megleren som, sammen med deg, foretar en verdivurdering og fastsetter prisantydningen som boligen skal legges ut med.

Takstmannen foretar den tekniske inspeksjonen og vurderingen av boligens tilstand. Tilstandsrapporten er et viktig dokument som forteller kjøperne hva de kan forvente av boligen, hva som er bra og hva som ikke er fullt så bra. Det høres kanskje litt skummelt ut, men tro oss, ærlighet varer lengst. Også ved boligsalg. Er det noe du vil slippe, så er det krangel og bråk med en misfornøyd kjøper i årevis etter at du har flyttet ut.

Forberedelse til salg

Du har valgt din megler. Dere er enige om prisantydning, og du har fått tilstandsrapporten. Hva nå?

Det skal lages et prospekt som presenterer boligen og det skal arrangeres visning.

Men aller først, fotografering og styling:

Du har sikkert et bra kamera selv, men det betyr ikke at du bør ta bildene selv. Megleren vil foreslå en profesjonell boligfotograf, og du gjør lurt i å følge det rådet. Fotografen har lang erfaring med å ta de riktige bildene som fremhever de positive sidene ved boligen din. Det er vel anvendte penger.

En mann og en kvinne staar og ser på en vegg. Kvinnen holder plantegning

Derimot er det lov å diskutere litt med seg selv om det er nødvendig å betale en profesjonell stylist for å klargjøre leiligheten. Her kan du nemlig gjøre mye selv. Se på andre boligannonser, sjekk triksene som er brukt, se hvordan de bruker tepper, puter, lys, vinglass, grønne planter til å skape stemning og stil.

Spør gjerne megleren din om tips, de fleste meglere har gode råd til hvordan boligen bør presenteres.

Hovedsaken er å få folk til å se for seg sitt eget liv i din bolig. Det betyr at familiebilder, barnetegninger og andre typisk personlige ting som forstyrrer slike drømmer, må vekk.

Styling av boligen er viktig, så hvis du føler deg veldig på bortebane selv etter å ha studert hvordan andre gjør det, så  ta en prat med en stylist. Bare et par timer med gode råd og vink for akkurat din bolig kan være gull verdt.

Prospekt, markedsføring og visning

Dette er meglerens ansvar. Du skal bare godkjenne bilder og tekst og håpe på det beste. Og så skal du vaske og rydde slik at boligen fremstår like lekker på visning som på bildene i prospektet. Så er det bare å krysse fingrene og håpe på en skikkelig budkrig.

Solgt!

Veien frem til det magiske ordet kan være både komplisert og rar, og underveis skal du gjennom mange faser, både praktiske og emosjonelle. Du skal forholde deg til tilstandsrapport, egenerklæring, mulige selgerforsikringer (smart!) og ikke minst vasking, rydding og styling frem til visning. Og til slutt, kanskje en slags sorgprosess over å skulle forlate den boligen du har levd i og opplevd så mye i.

Vårt aller siste tips er dette:

Bruk megleren så mye du kan. Spør og grav om alt du er det minste usikker på. Be om forklaringer på ord du ikke skjønner, spør om igjen hvis du ikke er helt sikker på at du skjønte svaret. Ikke glem at megleren er der for din skyld, og for å lose deg trygt gjennom hele prosessen helt frem til det magiske ordet dukker opp. SOLGT!

LES ALT OM FORKJØPSRETT HER

Bilde av Madeleine Sjöberg
Madeleine Sjöberg

E-post: madeleine.sjoberg@bori.no