Ungt par ser på ipad og lager grimaser

Ung og skal på visning? Dette gjør du

Å gå på visning er alltid spennende, særlig hvis du er ung og jakter på din første bolig. I denne bloggen skal du få noen gode råd om hva du bør huske, hva du bør gjøre og hva du bør se etter.

Før du går på visningen

Det første du må gjøre er å lese prospektet grundig. Prospektet er den beskrivelsen som megleren har laget av boligen. Her finner du absolutt alt du trenger å vite om leiligheten. Les også besiktigelsesrapporten. Den er laget av folk som vet hva de skal se etter og inneholder nyttige opplysninger om boligens tekniske tilstand. Sjekk også kostnadene, sånn som månedlige fellesutgifter og hva de dekker, sjekk strømforbruket og borettslagets eller sameiets fellesgjeld. Sjekk også om det foreligger planer om investeringer i vedlikehold eller oppgradering av bygget.

Det andre du bør tenke på er om du bør få med deg en person som har litt peiling på bygg og bolig. Har du en håndverkerkompis, så ta ham eller henne med. Rørlegger eller snekker – det er ikke så farlig, de kan uansett mer om dette enn deg. Eller ta med deg en voksen som har noen flere års erfaring med å bo enn det du har. To par øyne ser uansett bedre enn ett.

Last ned gratis guide til førstegangskjøper her

Før du går inn

Du skal ikke bare bo inne i leiligheten. Områdene rundt er en del av ditt fremtidige bomiljø. Se på uteområdene. Ser det ryddig og velstelt ut? Se på sola (hvis den er oppe). Hvordan står den i forhold til leiligheten? Har leiligheten morgensol eller kveldssol?

Se deg om i oppgangen. Er det rent og ryddig? Virker dette som et hyggelig sted å komme hjem til hver ettermiddag?

BLI MEDLEM I DAG

Inne i leiligheten

Kjenn på førsteinntrykket. Hyggelig eller ikke? Ta en runde på egen hånd og kjenn etter om du liker deg i leiligheten. Hvis svaret er ja, kan du begynne å gå grundigere til verks. Vi skal ikke gå gjennom alle punktene du bør sjekke i denne bloggen, sjekklister for boligkjøp finnes det mange av på nettet allerede.

Vi skal nøye oss med dette: Bruk sansene. Øyne, ører og nese.

SE etter skader, skjolder, sprekker og andre ting som kan fortelle noe om boligens generelle tilstand. Om den er godt vedlikeholdt eller virker nedslitt.

LUKT. Nybakte boller på kjøkkenet og duftlys på badet er ikke nødvendigvis et godt tegn. Bruk nesa godt. Er det tegn til mugglukt på badet? Under kjøkkenvasken? Snus deg gjennom rom for rom.

HØR etter lyd utenfra. Trafikkstøy kan være slitsomt i lengden. Kan du høre trinnlyd fra leiligheten over? Eller lyd fra oppgangen?

Når du har sett, luktet og hørt deg gjennom boligen, kan du ta praten med megleren. Spør om ting du har observert underveis, ting du lurer på eller trenger en forklaring på.

Her finner du gode tips: https://eiendomsmegler.no/sjekkliste-visning-tips

https://www.dinside.no/bolig/minst-10-ting-du-bor-sjekke-nar-du-skal-pa-visning/61059498

https://e24.no/privatoekonomi/i/zG9enO/stor-visningshelg-dette-maa-du-se-etter-paa-visningen

Etter visningen

Dette skriver vi i store bokstaver: HOLD HODET KALDT!

Det er lett å bli forelsket i en hyggelig leilighet, så nå gjelder å ta frem den nøkterne siden av seg selv og ikke la følelsene løpe av med seg.

Husk at leiligheten er stylet og pyntet for å ta seg best mulig ut. Husk at megleren synes alle leiligheter han selger er «kjempekoselige». Husk at det er du som skal bo der, med dine ting.

Hvis alt fremdeles stemmer for deg, så kan du by på leiligheten neste dag.

Hvis du er i tvil, så glem det. Det finnes alltid en ny mulighet der ute.

Det siste rådet er egentlig det første

De fleste boliger som skal selges har to visninger. Hvis du har mulighet, så gå på den første. Da kan du la inntrykkene synke inn, du kan tenke deg om, og hvis du tror dette er leiligheten for deg, så kan du gå på visning nummer to og få bekreftet (eller avkreftet) inntrykket ditt. Det sies at folk bruker mer tid på å kjøpe et par jeans enn på boligkjøpet, så bruk den tiden du har til rådighet på en smart måte. Når budet er levert, er det for sent å angre. Den nye jeansen kan du alltids levere tilbake hvis du ikke liker den. Det kan du ikke gjøre med en bolig.

LES ALT OM FORKJØPSRETT HER

Bilde av Madeleine Sjöberg
Madeleine Sjöberg

E-post: madeleine.sjoberg@bori.no